Lichtkunst route

Op zaterdag 10 en zondag 11 februari 2024 kun je tussen 18.30 en 22.00 uur prachtige lichtkunstobjecten bewonderen tijdens de Lichtkunstroute. Met deze route wandel je langs alle mooie objecten en ontdek je Hengelo op een andere manier. Download de route hier. 

De route is ook af te halen bij Hengelo Promotie, Markt 8. 

marktplein

brinktoren lights up

Beleef de Brinktoren als nooit tevoren. Zo zag je de markante toren nog niet eerder. Hengeloërs stuurden hun ideeën in en deze worden tijdens de LICHTkunstroute werkelijkheid…

De projecties op de Brinktoren worden afgewisseld met de prachtige verlichting op het marktplein.  

laan hart van zuid - broedplaats oogst

react

Oogst. De creatieve broedplaats van Hengelo. We nemen een kijkje in dit creatieve brein van Hart van Zuid. Een speelplaats voor interactie, muziek, beleving en nu ook LICHT.

Deze installatie staat open voor input op het hele terrein van Oogst. Zoek de sensoren, doe mee en zie wat er ontstaat.

Foto: Marc van Weeren

Buitenmuur schouwburg hengelo

Fishy Fish McFish

Op de gevel is een onderwaterwereld vol met vissen, koraal en diepzeeschatten te zien. Met je telefoon maak je je eigen vis die tot leven komt op de gevel. Maar pas op…er ligt gevaar op de loer! Vis, zwem en ontsnap aan de walvis voordat hij alle vissen opzuigt.

Dit project was onderdeel van de gratis Lichtkunstroute door Enschede in 2022. Het is gemaakt door studenten Jessica Lehl, Sebastian Surwehme en docenten van de opleiding Creative Media and Game Technologies van Saxion Enschede in opdracht van Enschede Promotie.

Park bataafse kamp

Led's swing

Niet alleen leuk voor kinderen! Ook volwassenen kunnen schommelen in de prachtige Led Swings in het park bij de Bataafse Kamp. Ga even terug in de tijd en geniet van het vrije gevoel dat schommelen geeft. Geniet ondertussen van een (warm) drankje van Flooresso of een hapje van The Butcher Boys. 

Foto: Hendrika Lageveen

Led Swings - LICHT Hengelo

prins bernhardplantsoen

'haexander'

Licht, geluid en een mega grote kubus zorgen ervoor dat je het Prins Bernardplantsoen op een totaal andere manier beleeft dan wat je gewend bent.

Haexander is een project van Ton Nieuwenhuis (Tick Tick Boom) en C74 met medewerking van Michel van den Berg (Junkie Digital)

koeltorens stork - laan hart van zuid

verhaal van hengelo

Kijkend naar de in licht en nevel gehulde koeltorens luister je op deze historische plek naar Het Verhaal van Hengelo, vertelt door Margot Vermeulen. Blijf even staan en luister; waan je weer even in vroegere tijden. De tijd dat de Machinefabriek van Stork groot werd en onze creatieve maakstad Hengelo ontstond.

Deze koeltorens werden in 1953 en 1960 gebouwd voor de voormalige machinefabriek Stork om het proceswater te koelen en zijn een belangrijk onderdeel van het industriële erfgoed in Hengelo.

laan hart van zuid

hal43 stork

Een unieke kans om eens binnen te kijken in hal 43, een prachtig stukje industrieel erfgoed op het voormalig Stork terrein. Hier zijn beide avonden optredens van dansers en (lucht)acrobaten op 3 verschillende momenten:

    • Blok 1: start om 18:45 uur, duur ong. 45 minuten
    • Blok 2: start om 19:45 uur, duur ong. 45 minuten
    • Blok 3: start om 20:45 uur, duur ong. 45 minuten

Geniet van betoverende acrobatiek hoog boven de grond. In het midden van de hal laten de (lucht)acrobaten met verschillende items, zoals doeken, hoepel of touw, een bijzondere choreografie zien. De acts worden begeleid door live-muziek. 

gieterij

roc van twente

Tijdens LICHT geen fabrieksgeluiden uit oude tijden of geroezemoes van studenten, maar optredens van muzikaal talent uit Hengelo. Metaal, licht en muziek gaan hier hand in hand.

Koren zaterdag
– Vocal Group XXL: 19.05, 20.15 en 21 uur
– Wladimir Byzantijns Koor: 18.30 en 19.40 uur

Koren zondag
– Twents Fanfare Orkest: 18.30 en 20.15 uur
– Gospelkoor Tribute 19.40 en 21.25 uur
– Gospelkoor Chanouka/Mozaiek: 19.05 en 20.50 uur

ROC van Twente - Verlichting

park bataafse kamp

waterorgel

Tijdens de wandelroute op 10 en 11 februari kun je ook genieten van shows bij het waterorgel in het park bij de Bataafse Kamp. Ben je hier nog niet eerder geweest? Neem dan vooral een kijkje!

De show duurt 20 minuten en wordt tussen 19 en 22 uur continu herhaalt. 

Let op: bij vorst is het waterorgel gesloten.

brink

cobots in battle

Techniek is niet iets dat alleen vroeger het imago van Hengelo heeft gevormd. Vandaag de dag worden diverse disciplines in de techniek onderwezen en gebruikt in het bedrijfsleven. Vakschool SMEOT bijvoorbeeld leidt jaarlijks honderden jongeren en ouderen op in lassen, industrie techniek, bankwerker of mechatronica.

Met een speciaal ontworpen installatie van vechtende cobots beelden ze uit wat techniek allemaal kan omvatten.

Cobots in Battle - SMEOT