Hengelo in de spotlights

Hengelo in de spotlights. Onderdeel van de LICHTkunstroute zijn speciaal aangelichte objecten en gebouwen, zoals de Lambertusbasiliek, stadhuis of het skatepark. 

De route is hier te downloaden.  Of op te halen bij Hengelo Promotie, Markt 8. 

enschedesestraat

lambertusbasiliek

De basiliek is in 1786 gebouwd in neogotische stijl. De toren is 79,2 meter hoog en staat daarmee op de 25e plek in Nederland. In 1974 werd de kerk uitgeroepen tot Rijksmonument en in 1998 door Johannes Paulus II verheven tot basiliek.

burg. jansenplein

stadhuis en stadhuistoren

Bij het stadhuis staat een markante toren, een karakteristieke blikvanger van Hengelo. Het ontwerp is gebaseerd op twee torens in Toscane: de Torre del Mangia en de toren van het Palazzo Vecchio. In de 59 meter hoge toren bevindt zich een carillon met 59 klokken. Het nieuwe stadskantoor is in 2020 in gebruik genomen en heeft een verbinding met het oude stadhuis.

Stadhuis Hengelo bij nacht

stationsplein

skatepark

Het Skatepark op het Industrieplein is sinds de zomer van 2019 een publiekstrekker voor jong én oud. Niet alleen leuk om te doen maar ook leuk om naar te kijken. Tijdens de Lichtkunstroute wordt de skatebaan verlicht door skaters met lichtgevende wieltjes. 

stationsplein

verlichte stationshal

Station Hengelo werd in oktober 1944 bij het verwoestende bombardement op Hengelo zwaar beschadigd. De bovenverdieping was grotendeels vernield en herbouw zou veel geld hebben gekost. De Nederlandse Spoorwegen namen het besluit om het te slopen en door een nieuw gebouw te vervangen. In 1951 kwam het nieuwe station gereed. Voor het gebouw tekende H.G.J. Schelling.

Station-Hengelo

binnenstad

marktplein

Het marktplein is echt prachtig geworden. Een plek waar jong en oud elkaar ontmoeten, je lekker kan ontspannen en in de avonduren genieten van de mooie verlichting. 

Foto: JLF Fotostudio

binnenstad

wapen van hengelo

In 1895 was het Vereenigingsgebouw het culturele hart voor de werknemers van Stork. Sinds januari 2022 huisvest het, na een grondige verbouwing, het Wapen van Hengelo. Maar alleen al vanwege de prachtige verlichting is het de moeite van het bekijken waard.

Vereenigingsgebouw-Hengelo

bataafse kamp

Blikjesboom

Deze bijzondere boom wordt letterlijk in het licht gezet met verschillende gekleurde spotlights. 

binnenstad

eyecatchers

Op verschillende plekken in de binnenstad van je mooie verlichte eyecatchers. Op het marktplein twee beren en een verlichte boom en verder door stad ook verlichte bomen. Extra sfeer tijdens de winterse dagen. 

Eyecatchers marktplein

achter de lambertusbasiliek

kunstwerk kado voor hengelo

Dit kunstwerk is een geschenk aan de stad door Fuldauerstichting|Lokaal Fonds Hengelo vanwege het vijftigjarige bestaan van de stichting. Hengeloërs konden kiezen uit twee ontwerpen. Kunstenaar Jan Wils was met dit 8 meter hoge beeld de gelukkige winnaar.